Шумен също се готви да преименува местности от турски на български

...
Шумен също се готви да преименува местности от турски на български
Коментари Харесай

Преименуване и в Шумен

Шумен също се готви да преименува  местности от турски на български език, заяви " Сега ", като цитира локални издания.

На 28 юни общинският съвет  ще разиска настояването на съветника от " Атака " Добрин Чайлев  да се сътвори краткотрайна комисия, която да изследва турско-арабските имена на местностите в общината и да предложи нови наименования.

Чайлев е декларирал, че инициативата  е персонално негова и единствено той се е подписал под настояването . След това обаче е провел диалози със свои сътрудници и е получил увещание за поддръжка от общинските съветници от " Патриоти за Шумен " и Националния фронт за избавление на България. Засега от ГЕРБ са му споделили, че би трябвало да обсъдят въпроса и нямат решение за поддръжка. Движение за права и свободи разполагат с петима общински съветници.

" Отсега желая да успокоя, че няма да се сменят имената на Томбул джамия или на Куршум чешма, става дума за местности, не за исторически обекти ", съобщи Добрин Чайлев. Засега  той няма данни какъв брой местности  ще бъдат наранени от възможна смяна.

Така ръководещите се готвят да последват образеца на Стара Загора, където неотдавна общинският съвет в Стара Загора е решил да преименува над 800 местности, които в този момент носят турско-арабски имена.

Решението на общинският съвет в Стара Загора да смени думи като " кладенец ", " хълм ", " кория " с " бунар ", " хълм " и " горичка " провокира остра реакция и отрицание.

От мюсюлманското изповедание дефинираха протичащото се като " нов " възродителен развой ". Те бяха подкрепени от Движение за права и свободи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР